torsdag 29 oktober 2009

Skapande skola

I tisdags var det dags att ha en uppstartsdag för de pedagoger som bestämt sig för att delta i Skapande skola i Mölndal. Dagen hade ett skiftande innehåll. Vi växlade mellan föreläsning runt web-digitalt berättande, estetiska lärpocesser och processtänk runt deras projektidéer samt filmworkshop.

När hela rummet var fyllt av entusiastiska pedagoger som ville något, fick jag riktiga lyckokänslor. Precis som när kreativa lärare arbetade med film. Teamwork och här kan man också förstå varför filmarbete är ett oerhört bra verktyg för att träna IKTkunnande, kreativitet och samarbetsförmåga. Viktiga framtida kompetenser eller hur? Här kommer en liten filmsnutt från processandet runt eget projekt och filmworkshopen från dagen:




Hur kan man behålla och utveckla det klimatet på den vanliga skolan? Är en av nycklarna att man får arbeta mer med det man själv vill och tror på som pedagog? De här lärarna hade själva valt att arbeta med detta projekt och min erfarenhet i skolan av lyckad undervisning eller lyckat lärande kanske det kallas, är att elever som väljer att arbeta mer utifrån intressen och egna val sprudlar av energi och motivation. Är det så enkelt?

Det var en fantastisk dag och jag är stolt över att få arbeta tillsammans med dessa kreativa pedagoger, för projektet har bara börjat. Det är den här typen av lärare som kan få skolan att lyfta!

Extra roligt var det också att vår nya förvaltningschef
Ing-Marie Rundvall, från Barnomsorgs- och Utbildningsförvaltningen i Mölndals stad kom på besök, liksom kulturskolans rektor Andrine Bendixen Mangs. Tack också till Pär Holmertz och Anders Ericsson, som jag har äran att få samarbeta med i projektet.

Inga kommentarer: