tisdag 18 januari 2011

Hemma i vardagen efter BETT

Efter alla fantastiska dagar i London var jag så omtumlad och full av intryck att jag bestämde mig för att koppla av några dagar och göra vanliga saker, samtidigt som jag ville bearbeta mina intryck.

Mina viktigaste lärdomar av BETTresan:

Starkast intryck alla kategorier gjorde återbesöket på Notschool hos Jean Johnson och Jonny Dyer. Deras gästfrihet är fantastisk och det blev ett rundabordsmöte med härliga ge och ta diskussioner. De hade dessutom besök av en skolform i Michigan som kallas Make way program. I Michigan har man enorma problem med elever som av olika skäl uteblir från skolan eller delvis skolkar. 25% nämndes som en siffra...
Allt det de berättade stämmer väl överens med de lärdomar vi dragit i vårt lilla, lilla projekt i Mölndal med "Elever som zappar skolan."

För att nå resultat har man börjat att laborera med andra förhållningssätt till lärande och tekniken är ett medel för att kunna använda ännu mer lust och estetiska lärprocesser i lärandet. Lärandet utgår från individen och tas på allvar och publiceras och kommuniceras på olika sätt. Alla människor har potential och vår utmaning som pedagoger är att tända den för dessa elever ofta släckta stjärnglansen i ögonen, den som är ett kännetecken för en persons "vill" och drivkraft. En nyckel på vägen mot det livslånga lärandet!

Eller som Notschool uttrycker det:
Learn what I like?
Learn when I like?
Learn where I like?

Det fick mig att reflektera oerhört mycket runt hur jag själv som lärare fungerar i mitt eget livslånga lärande...
Jag ser det som min absolut viktigaste uppgift som pedagog och coach att göra allt jag kan för att försöka locka och mana fram drivkraften och potentialen hos dem jag möter och hos mig själv. Min upplevelse var att de såg det på samma sätt. När man väl fått nosa på att förhålla sig till lärande på detta sätt, är det inte helt lätt att anpassa sig till vanlig skola igen.

Vad skulle hända om jag fick jobba på en skola med blended learning av detta slag för alla elever? Om det passar våra mest svårmotiverade elever och ger så goda resultat, vad skulle det då kunna åstadkomma för alla barn?

Hur fungerar jag själv? Vad får min lärarsjäl att vibrera? När slår min potential ut i full blom? Var sitter drivkraften? Vad kan jag åstadkomma då? Vilka människor får mig att växa?

I år har jag genom lärarlyftet IKT och lärande i Uppsala satt mitt eget lärande i centrum efter över 20 år i yrket. Förutom det har jag målmedvetet utmanat mig själv på flera olika sätt och verkar vara inne i en fas där gränser flyttas och nya möjligheter öppnas upp. Jag har lärt mig om mig själv att jag älskar att samarbeta med andra människor och just nu utmanas jag hela tiden av teamet på Utvecklingsenheten i Mölndal och speciellt Kristofer Skogholm och ser att det för mig framåt fortare. Man kan säga att vi parcoachar varandra. Bygger på en modell av parcoaching som kan användas av såväl lärare som elever. Hade under hösten elever som coachade varandra och ska nu starta upp pedagoger som coachar varandra. Missade själv föreläsning om detta i London men har fått en del återberättat som stämmer väl överens med mina tankar om coaching i skolan.

Jag fick också se nya typer av rum för lärande och lät mig inspireras av nytt möbeltänk, kreativa arbetsytor, möjligheter till skapande aktiviteter i form av radio, film-stationer mm. Allt där tekniken blir ett medel för att lära, samskapa, synliggöra och publicera sitt lärande. Tiden då man gjorde sina berättelser med fröken som enda läsare verkar vara förbi, som tur är.

Tekniken blir aldrig bättre än dess användare tänker jag efter BETT, men med det vill jag också säga att jag tänker göra allt jag kan för att utmana mig och dem jag arbetar tillsammans med för att nå nya höjder av lärande och att få vara med och skapa nya lärmiljöer och nytt tänk är verkligen en dröm jag har just nu.

torsdag 13 januari 2011

BETT 2011 dag 2

Igår var det dags för BETTmässan. Eftersom jag varit där en gång tidigare i bestämde jag mig för att följa mitt uppdrag från Mölndal och titta på mässan med fokus på vad jag såg som kan bidra på vägen till omdefiniering, jag beslutade mig också för att vara öppen för området kreativitet...

Jag fastnade vid en modell av radiostudio eftersom den direkt fick mig att vilja skapa...Det fick mig att tänka att jag skulle vilja se olika typer av kreativa rum på skolorna.
Jag såg nya typer av bildskärmar för lärande...
Orättvis eller inte...det var inte många montrar som fick mig att fastna. Interaktiva skrivtavlor av olika typer med olika programvaror...inte mycket som imponerade. Fastnade på en variant av skrivtavla som gick att få som liggande bord med flera aktörer på tavlan samtidigt...en helt annan möjlighet till kreativt samarbete så som jag ser det...
Spel fick lite extrra uppmärksamhet efter alla inlägg jag läst i Förändra Skolsverige om spel. Kan här bara säga att det är ett område som fascinerar och jag vill veta mer om.
Mycket av tekniken imponerar inte och sättet att använda den inte heller, men in emellan fanns godbitar.

Efter lunch fick vi lyssna till en föreläsning om hur man använt 3Dteknik i en skola. Där blev jag riktigt imponerad och känner absolut att det här vill jag lära mig mer om. Efter den föreläsningen fick vi besöka en helt ny typ av innovativa rum med fantastisk guidning och här satte min hjärna verkligen igång...Annan möblering, annat sätt att se på teknikens möjligheter i ett rum.
Är det kanske rent av så att om vi påskyndar en ny typ av möblering och kreativa rum, så kommer tekniken och rummet i kombination att hjälpa till med omdefiniering?

Kvällen avslutades med Mölndalsgänget och spännande reflektioner över dagen. Vi var rörande överens om att vi vill veta mer om 3D och tänka vidare runt innovativa rum...Kvällen avslutades med en middag och hjärnan snurrar vidare. Jag börjar alltmer se att jag vill pröva mer saker än den breda 1-1 motorvägen, som breder ut sig i skolan. Vill inte missa avfartsvägar som kan leda till nya mål. Framförallt vill jag lära mig mer om visuellt lärande och visuella möjligheter vid lärande. Nu blir det snart skolbesök.



- Posted using BlogPress from my iPad




onsdag 12 januari 2011

Första dagen i London...

Så var vi äntligen framme vid den efterlängtade resan till London med ett stort gäng från Mölndal. Vi åker dessutom med GR så planet från Landvetter bestod bara av oss....

Från flygplatsen blev det buss mot hotellet och busschauffören bjöd på precis det där som en riktigt härlig och proffsig busschaufför ska göra....en guidning samtidigt som det var transport till hotellet...En del yrkesmänniskor bjuder alltid på det där lilla extra...Det imponerar på mig...Dit vill jag nå!

Snabblunch och sedan var det dags för Inspirationsföreläsning om Google och Googleapps....Alltid roligt med folk som inspirerar och vill något...men jag slås av att det som presenterades av skolmänniskor fortfarande är så extremt textbaserat, vilka elever blir sugna på LPP presenterade som en enorm textmassa...Jag vill se kreativa visuella LPP i Skolsverige om de ska ha en mening, oavsett om de görs i Google eller någon annanstans...Det slår mig att det är en bit kvar dit.

Därefter fick vi i Mölndal en stund för oss själva. En riktigt rolig stund med val av fokusområden för veckan och en bloggstund där alla grupper fick presentera sina starttankar för veckan. Riktigt gott jobb av Kristofer Skogholm och Anders Karlsson. Nu bloggar vi på http://bett11.wordpress.com . Jag hamnade i en grupp som skulle fokusera på omdefiniering av uppgifter och lärarroll...Hur kul som helst och det blev direkt en härlig teamkänsla, vilket gjorde kvällsmiddagen till en härlig stund med Mölndalsgänget. Tillsammans kan vi komma längre.

Nästa inlägg blir om vad som mötte mig på Bett.

- Posted using BlogPress from my iPad


måndag 3 januari 2011

LÄRANDE UTAN GRÄNS

LÄRANDE UTAN GRÄNS är ord på det jag så starkt brinner för just nu...Något inom mig säger att lärande inte längre låter sig stängas in i skolan, att lärande just nu hittar nya vägar i ett rasande tempo med hjälp av all ny teknik. Kanske har det alltid varit så, men nu blir det mer synligt och mer tydligt.

Jag tillsammans med Kristofer Skogholm startade i torsdags upp en grupp i facebook: Förändra Skolsverige...Vi började med att författa ett dokument om vårt syfte:
Tillsammans och dela...att nätverka med andra runt om i Sverige som också är intresserade av att Förändra Skolsverige. En grupp där alla som vill får vara med. Varför uppfinna hjulen överallt? Inspiration, tips och utbyten av idéer i kombination med nätverkande var vad vi hoppades på.
I samma andetag som vi tryckte på knappen fick vi två förfrågningar med två medlemmar...Ska vi? Vi gjorde och vips var det klart fler med i gruppen. Allt tog en hisnande fart...och vi förstod på allvar kraften i sociala medier. Människor utspridda över hela Sverige. Allt kändes absolut inte lugnt i min mage, men jag hoppades och hoppas att gruppen ska bli ett bra forum som komplement till t.ex. DELA, som jag varmt rekommenderar. Jag hoppas att olikheter ska berika, men inser också vilket ansvar var och en i gruppen har om alla ska vilja göra sin röst hörd, nästan precis som i ett klassrum...så lätt att tysta en röst...

Redan har jag fått flera härliga tankar och tips. Idag fick jag läsa en härlig rapport om elever i Umeå, som hade fått en till en och som blivit intervjuade om sitt lärande. Den rapporten hette just LÄRANDE UTAN GRÄNS...och för mig är det DET, som allt framåt kommer att handla om:
ATT vara nyfiken
ATT våga testa nya saker
ATT bryta mark
ATT våga göra annorlunda
ATT nätverka

Ingen av oss kan väl med säkerhet säga hur utbildning i framtiden kommer att se ut?
Är det SKOLAN vi ska förändra eller är det vårt sätt att se på lärande?
Försöker vi rent av behålla något som borde ta en helt annan form?
Är det kanske rent av mer lärorikt att lära sig på andra arenor?

Om det blev bra eller inte med en facebookgrupp får framtiden utvisa, men jag var nyfiken, testade nya saker och gjorde något annorlunda mot hur jag brukar göra och det jag och Kristofer Skogholm tillsammans har gjort är egentligen väldigt mycket utanför trygghetszonen för mig, men jag har bestämt mig för att det här året utmana mig själv och verkligen göra det jag tror på. Jag tänker inte låta mitt lärande begränsas mer någonsin!
Vill du gå med så sök efter Förändra Skolsverige på facebook.