söndag 26 december 2010

Fick din dotter en iPad i julklapp?














Det har nämligen min 11åriga dotter fått och lyckan i hennes ögon gick inte att ta miste på.
Som förälder undrar jag naturligtvis: Är detta rätt?


För ganska exakt tre år sedan avslutade min dotter sin behandling av Leukemi. En traumatisk behandling, som hade pågått i flera års tid. Efter de åren har mitt liv tagit en total vändning och jag inser att min tid tillsammans med mina barn är lånad. Ingen vet vad som väntar runt hörnet. Jag vill ta vara på varje minut av våra liv. Endast det bästa (eller det jag tror är det bästa i stunden...) är gott nog. Det jag kan göra för att främja mina barns möjligheter till lust, glädje och utveckling är oerhört viktigt och prioriteras högt av mig.

Hur tänkte vi?
Vi ville hitta en julklapp att utmana henne med. En julklapp med utvecklingspotential. Vi ville testa hur vi på vilka olika sätt vi kan stimulera hennes lust och lärande med hjälp av en iPad.

Hur kommer hennes läsförmåga att påverkas? Hon tycker böcker är rätt trista idag...till förtret för mig som är svensklärare...Kan jag och hon hitta andra sätt för henne att få en riktigt god läsförmåga. En utvecklad läsförmåga som innefattar webb mm. En läsförmåga som ger henne val och möjligheter i framtiden...

Hur kommer hennes skrivförmåga att påverkas? Just nu älskar hon att kommunicera skriftligt och muntligt på olika sätt som msn, facebook mm. Kan vi hitta andra sätt...Bygga vidare på hennes blogg kanske? Göra webbtidningar, glogsters eller vad? Skriva på riktigt för riktiga läsare.

Hur kommer hennes musikintresse att kunna stimuleras med iPadappar och andra webbmöjligheter? Har inga svar men vill gärna upptäcka tillsammans med henne? Hon spelar keyboard idag, men finns det andra musikaliska utfkykter att göra med iPaden?

Hur kommer hennes bildintresse att påverkas av de appar vi just laddat ner där hon kan måla själv och redigera bilder på olika sätt? Ganska avancerade redigeringsprogram enligt mig. Bilder som hon kan skapa och redigera sedan lätt kan dela vidare i sin webbvärld...

Hur kommer hennes matematikkunskaper att påverkas? Vilka appar känns intressanta och utvecklande?  Med en pappa som är matte/nolärarare kommer nog även den delen fyllas på efter hand.

Hur kommer hennes engelskkunskaper att påverkas? Så mycket engelsk text som vi läste bara igår första dagen med iPaden genom alla appar vi testade? Alla filmklipp som hon kommer att se osv?

Vad kommer vi att hitta för möjligheter, som vi inte ser idag? Kommer hon att bli en speltjej?

Vad vill hon själv? Vad är hon nyfiken på? Hennes eget driv och vilja vart för det henne?
Vad kommer hon vilja ladda ner självmant?

Gör vi rätt? Svaren har vi inte ännu, men ett är säkert, jag är oerhört nyfiken på hur det kommer att bli och jag kommer att följa hennes utveckling med spänning...och vi gör det vi tror på just nu! Tänk om just den här iPaden gör henne till en världsmedborgare en medborgare med oanade möjligheter...



Jag är också lärare sedan 20 år tillbaka och tänker i samma andetag på alla de barn jag möter och har mött under åren, barn som absolut inte har den här uppbackningen.
Hur kommer det att påverka deras möjligheter att konkurrera i framtiden med barn som har fått den här möjligheten hemifrån eller i skolan? Finns en del kommuner som satsar...men det gäller inte ALLA barn...
Måste inte vi som arbetar i skolan ställa oss upp snart och göra allt vi kan för att göra våra röster hörda, försöka påverka och försöka få beslutsfattare att förstå att...ENDAST det BÄSTA är gott nog för våra barn, vår framtid...om de ska kunna konkurrera med andra i världen som har fått den här möjligheten och som har total digital kompetens redan idag.

Två personer har jag lyssnat till i höst som har rubbat min världsbild och fått mig att agera för min dotters skull och... de är båda forskare.
Anne Bamford och Ruben R.Puentedura. Jag väljer att lyfta en liten sak från varje person...

Anne Bamford berättade om ett försök hon hade gjort med 8-10 åringar i att använda avancerade bildredigeringsprogram som Photoshop. Hon anlitade Photoshopspecialister som höll workshop med dessa barn...Resultat: Efter ett par dagar hade barnen gjort saker med programmet som specialisterna inte visste var möjligt att göra. Endast det bästa var gott nog enligt henne...
På tal om att göra meningsfulla saker och använda barns potential i skolan. Vad är möjligt för våra barn att lära sig idag? Vad skulle hända med våra barns visuella kompetens om de fick den här möjligheten redan när de var små och har sååå lätt att lära sig? Hur viktig är vår visuella kompetens, med tanke på hur webben ser ut idag och hur kommer den att se ut? Har vi tid att tjata mer om penna eller inte när deras potential ligger på en helt annan nivå?

Ruben R. Puentedura. På en bild visade Ruben vilka program de datorerna var utrustade med som barn/ ungdomar hade i de projekt som han hade forskat på och hur de var tänkta att använda.


Puentedura berättade också om vikten av att publicera sig på nätet med sina skolarbeten att göra dem till något som är på riktigt. Jag slogs direkt av hur extremt genomtänkt det var och hur olikt svenska 1-1 projekt det var. Jag tänkte också på att det är just dessa barn som våra barn ska konkurrera med som världsmedborgare. Att publicera sig på riktigt och att få de verktyg som lärande kräver tog jag med mig...Endast det bästa verkade vara gott nog!


Slutligen: Just nu med den förståelse jag har idag blev det en iPad till det käraste jag och hennes pappa har, men imorgon kan det mycket väl bli något annat! Vi vågar inte invänta en skola som kanske har rätt utrustning om några år för hennes utbildning...Då kan det vara för sent!

6 kommentarer:

Ingela sa...

Mina söner (3 och 6 år) fick varsin begagnad ipod touch, och även dessa är glada som spelmän. Den äldste lär sig massor av engelska ("vad betyder loading, mamma")och läser helt frivilligt, båda övar logiskt tänkande med olika tangram och pusselspel, de lyssnar på sagor osv. Själv är jag dock sugen på en ipad, men kan inte riktigt motivera den lyxen för mig själv ;)

lärarmillan sa...

Visst är det roligt att se hur snabbt de snappar kunskaper när de är motiverade...Här funderade vi fram och tillbaka, men eftersom vi har flera bärbara datorer i familjen kändes det mer rätt den här gången med en iPad...

Alex Borghesi sa...

Härligt med ipad :) kolla mitt senaste inlägg om ipad xd

My Clingston sa...

Jag tror du har gjort helt rätt, det är viktigt att läsa sig genom sådant man tycker är kul och kanske inte ens reflekterar över att man lär sig någonting. Jag själv är värdelös på engelska men lär mig enormt genom att exempelvis kolla engelska serier o.s.v. Stå på dig för tekniken, man borde använda den när den finns!!!

lärarmillan sa...

Ja My vi hoppas på att hon ska få chansen att lära sig i kombination med lek och lust! Kul att du läste min blogg. GOTT NYTT ÅR till dig!

lärarmillan sa...

Alex jag kollar och följer!