måndag 20 december 2010

Så mycket bättre


NU har jag bestämt mig...Nästa år ska jag bli såå mycket bättre, såå mycket vassare på att använda IKT på olika sätt allt ifrån program till webb, sociala medier, publicistiska arbetssätt mm...Såå mycket bättre på att förstå lärande och hur det kan ske på olika sätt. Såå mkt bättre på att kombinera IKT och coaching. Såå mkt bättre på mycket och JA jag är beredd att lägga mycket tid på att bli bättre...För TID det är helt nödvändigt om jag ska ta mig till nya nivåer. Så vad ska jag välja bort för att frigöra mer tid till mina IKT och coach-utmaningar? Tål att tänka vidare på...

För mig är det stora likheter mellan att bli bättre på saker som har med IKT att göra och att  bli bättre på ett instrument...
På ett instrument kan man bli undervisad till en viss gräns, men sedan är det egna övandet och prövandet ja kort sagt Learning by doing som gäller och precis så är det med IKT också. Jag kan bli undervisad och inspirerad till en viss gräns, men sedan är det det egna övandet eller lärandet i kombination med lärande tillsammans med andra IRL eller på webben som för mitt kunnande till en ny nivå...

Vad skulle hända om ALLA lärare bestämde sig för att bli SÅ mycket bättre på IKT ...nästa år? Eller om det fanns krav, på lärare att förbättra sin IKT-kompetens, naturligtvis med möjlighet till stöttning på olika sätt. Vad kan vara viktigare i skolans värld just nu än att IKTuppgradera alla lärare?

Hur ska jag åstadkomma det jag vill? Eftersom jag är utbildad coach kan jag naturligtvis plocka fram en coachmodell och nyfiket ställa frågor till mig själv för att få fart på min utveckling och det tänker jag göra...Klargöra och medvetandegöra var jag står och vad jag vill åstadkomma. Jag behöver också sätta SMARTA mål. Specifika, mätbara, attraktiva, realistiska, tidsbestämda och användbara mål. Kan en sådan modell även hjälpa andra lärare? Kanske det...får nog göra den den tillgänglig på webben om någon vill IKT-coacha sig.

Dessutom har jag just nu lyckan och turen att gå IKT och lärande vid Uppsala Universitet, som lärarlyftskurs och det kommer vara ett stöd på vägen för att uppnå det jag vill...Där finns lärarkompetens och kurskamrater att lära tillsammans med och av. Så tacksam att jag sökte och fick denna kurs, som väl egentligen borde vara obligatorisk för ALLA lärare.

Jag har också en grupp kompetenta medspelare på Utvecklingsenheten i Mölndal, där jag arbetar på en del av min tjänst som IT-pedagog och de är en kraftkälla och en resurs att ta hjälp av på vägen mot en ny nivå...Framförallt har jag och Kristofer Skogholm hittat ett sätt att utmana och dra varandra framåt. Kanske är det ett sätt att ytterligare få fart på vår utveckling.

Att lyckas med något jag själv vill är egentligen inget märkvärdigt, eftersom JAG VILL är det en enorm drivkraft i det och jag kan ta ett steg i taget på vägen mot mina mål.
Jag tänker också lägga in olika typer av utmaningar för att tvinga mig utanför trygghetszonen och göra nya saker-för att vässa mina kunskaper. Jag tänker samarbeta och nätverka allt vad jag kan.

Varför vill jag bli bättre på IKT?
Jag tycker att det är enormt roligt.
Jag inser också att en skola som vill ha en hållbar undervisning behöver pedagoger som tar sig an IKT och hittar nya vägar till inlärning.
Jag vill förstå och pröva hur jag kan använda publicistiska arbetssättpå ett mer genomtänkt sätt än jag gjort hittills, för att skapa en undervisning som är på riktigt.
Jag vill möta eleverna där de redan idag är-på webben.
Jag vill arbeta med LGR 11-Den nya läroplanen.
Jag vill bli bättre på en av EUs nyckelkompetenser.
Jag vill vara med på IKT-tåget som går allt snabbare.
....

Jag tar all PIPPIPOWER jag har och lovar härmed att vässa LÄRARMILLANS IKT-kompetens nästa år! ....börjar nog redan på jullovet!

1 kommentar:

Klokegård - Designa ditt Liv! sa...

Vilket härligt inlägg!
Go go go!!!

Ha en skön kväll!