torsdag 10 december 2009

I lussetider

Idag har delar av luciatåget jag övat en längre tid haft smygpremiär. Det var elever ur år 4-9 ca 20st, som hade fått i uppdrag att sjunga på ett dagcenter för människor med funktionshinder av olika slag och deras anhöriga. Att se elevernas reaktion, när de insåg hur mycket deras insats betydde för dem de hade lussat för var stort.

Då insåg jag återigen att ett av skolans viktiga uppdrag är att visa på glädjen det ger när man hjälper till att glädja andra. Empati och medmänsklighet starka ord, som inte alltid har sin givna plats i skolan värld.

söndag 15 november 2009

UNGA och IKT


Den här veckan i svenska i en 8a, som jag har ska vi börja arbeta med ett område om deras IKT-vanor. Varför?
Träna deras förmåga att granska kritiskt.
Få dem att göra muntliga presentationer och redovisningar på olika sätt.
Delge resten av klassen och öka deras medvetenhet om hur deras IKT-liv i klassen ser ut.
Öka mitt och mina kollegors kunskaper om deras IKTvanor just nu. De ville nämligen redovisa för oss lärare.

Ännu har vi inte helt planerat eller gjort klart hur deras redovisning ska publiceras. Om det blir i bloggform eller med film osv. Jag vill att de ska vara med även i planeringsstadiet i detta område.

I fredags fick de sitta i grupper och komma på frågor som de ville diskutera som inledning till området. Jag hade tidigare i veckan köpt en e-bok som heter Elever online som jag absolut kan rekommendera och bläddrade lite i den. Där fanns många bra förslag och tips på lektioner. När jag skulle ta fram frågorna som författaren Liza Greczanik hade skrivit på området slog det mig att jag kanske istället skulle låta eleverna formulera sina egna frågor först. Hennes blogg kan jag varmt rekommendera.

Detta är något som alltmer engagerar mig: att elevernas egen agenda blir utgångspukt för deras lärande. Frågorna de gjorde kommer att bli en diskussion och liten redovisning runt imorgon. Ska bli spännande!

torsdag 29 oktober 2009

Skapande skola

I tisdags var det dags att ha en uppstartsdag för de pedagoger som bestämt sig för att delta i Skapande skola i Mölndal. Dagen hade ett skiftande innehåll. Vi växlade mellan föreläsning runt web-digitalt berättande, estetiska lärpocesser och processtänk runt deras projektidéer samt filmworkshop.

När hela rummet var fyllt av entusiastiska pedagoger som ville något, fick jag riktiga lyckokänslor. Precis som när kreativa lärare arbetade med film. Teamwork och här kan man också förstå varför filmarbete är ett oerhört bra verktyg för att träna IKTkunnande, kreativitet och samarbetsförmåga. Viktiga framtida kompetenser eller hur? Här kommer en liten filmsnutt från processandet runt eget projekt och filmworkshopen från dagen:




Hur kan man behålla och utveckla det klimatet på den vanliga skolan? Är en av nycklarna att man får arbeta mer med det man själv vill och tror på som pedagog? De här lärarna hade själva valt att arbeta med detta projekt och min erfarenhet i skolan av lyckad undervisning eller lyckat lärande kanske det kallas, är att elever som väljer att arbeta mer utifrån intressen och egna val sprudlar av energi och motivation. Är det så enkelt?

Det var en fantastisk dag och jag är stolt över att få arbeta tillsammans med dessa kreativa pedagoger, för projektet har bara börjat. Det är den här typen av lärare som kan få skolan att lyfta!

Extra roligt var det också att vår nya förvaltningschef
Ing-Marie Rundvall, från Barnomsorgs- och Utbildningsförvaltningen i Mölndals stad kom på besök, liksom kulturskolans rektor Andrine Bendixen Mangs. Tack också till Pär Holmertz och Anders Ericsson, som jag har äran att få samarbeta med i projektet.

lördag 24 oktober 2009

Skola-till vad? Learning? Teaching?

För varje dag som går känner jag alltmer att en skolrevolution är i antågande. Skolan med sin snäva kunskapssyn får allt svårare att hävda sig som kompetensutvecklaren nr1 hos eleverna.
Många av eleverna känner redan intuitivt, det många av oss vuxna som är mycket på nätet börjar förstå. Det finns hur mycket som helst att lära sig på nätet om nästan vad som helst, när som helst dessutom. Learning kan se ut på många olika sätt. Är det mindre värt än teaching? Enligt mig är det klart roligare att lära sig via learning.



För någon helg sedan kom min sambos pojke hem från skolan, extra glad och visade mig sin mob
iltelefon. I den fanns en mangateckning, som han hade gjort på en bild lektion. Innan har han aldrig direkt visat att han tyckt speciellt mycket om bild. Jag frågade honom om han hade kollat på How to draw mangafilm på Youtube, eftersom en elev i skolan hade visat mig det:



Det slutade med att han satt hela nästan hela helgen vid sin dator och tecknade och lyssnade på olika filmer. Vid slutet av söndagen var resultaten klart märkbara, från enkla mangateckningar till alltmer avancerade.
Vad hade han lärt sig förutom att teckna manga?









En
ligt mig hade mycket engelska kommit in i hans huvud och han hade fått en bild av hur how to film kan inspirera. Det ledde sedan till nya skissblock, pennor och ytterligare timmar användes för att teckna manga. Kanske är ett nytt intresse för teckning fött hos honom. Det ledde också till att han blev medveten om sitt eget lärande. Bild och musik via how to blir så påtagligt. Du hör eller ser att du har blivit bättre.

Så vad drar jag för slutsats av detta?
Att skolan behöver lära sig mer om hur lärande kan ske och erbjuda och stimulera till användande av fler sätt än idag.
Att den kreativitet en motiverad elev som drivs av egna intressen visar på är fantastisk.
Att jag vill lära mig mer om de olika möjligheter web 2.0 kan ge oss lärare.
Att lärande inte enbart låter sig puttas in i en skolbyggnad längre.
Att förmågan att läsa, granska kritiskt, reflektera, kunna engelska och behärska nätet kan få en människa att komma väldigt långt i sitt kunskapande.


lördag 17 oktober 2009

Läsupplevelse ger läslust?



Läsa, denna ädla konst som är ett av benen i ämnet svenska. Ändå så svårt. Visst vill jag att alla mina elever ska få samma härliga känsla som jag kan få av en god bok. Kommer den skönlitterära läsningen att bestå? Vem vet med säkerhet? Jag älskar att läsa, men dras alltmer mot film och andra former av text.

Vad väljer dagens unga om de har tid över? Böcker? Kan jag föra över min känsla för böcker och öka deras läsande på andra sätt än de som är vanliga i skolan idag? Det är en fråga som jag tänker mycket på just nu. Mina egna barn är också ganska svårmotiverade. Håller läsupplevelser alltmer på att bli filmupplevelser eller kommer båda riktningarna att löpa sida vid sida?

Tyckte nu att det var alltför längesedan jag läste skönlitteratur och som svensklärare känns det nödvändigt att läsa. Tog mig i kragen åkte till Bokia och gick omkring bland pockethyllorna utan något egentligt uppslag. Plötsligt stod en liten tant, som sänd från himlen bredvid mig och sa: -Tittar du på den boken? Det är en härlig feelgood bok! Hon lät så övertygande att jag tog boken som heter: Guerneyseys litteratur- och poptatisskalspajssällskap och är skriven av Mary Ann Shaffer, som en av de böcker jag köpte. -Är jag galen? tänkte jag. I samma stund sa min magkänsla: -Köp den!

Köpte den och en bit in i denna brevroman fick jag ett citat:
"Det är just det som är så underbart med att läsa: man blir intresserad av någon mycket liten detalj i en bok och den lilla detaljen leder en vidare till en annan bok och ett stycke i den leder vidare till en tredje. Det hela fortsätter som en geometrisk talföljd-det tar aldrig slut och allt detta bara för nöjes skull."

Fortsatte framåt och är nu en bit in i boken. Lät mig hänföras och läsa för nöjes skull halvliggande i min soffa. Kan det vara en av nycklarna till att eleverna ofta upplever läsning som tvång, att de sällan får nöjesläsa-utan vi svensklärare har alltid ett batteri med uppgifter kopplade till deras läsning. Hm? Svår ekvation att lösa. Får nog fundera vidare lite...

"En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan."
Arabiskt ordspråk

måndag 12 oktober 2009

Besök på Notschool




Så bar det av till London och Notschool. Detta fantastiska och gigantiska projekt, som bedrivs som en onlineskola. En fantastisk kvinna vid namn Jean Johnson ansvarig för en skola med mentorer och experter istället för lärare.

En skola där man tänker learning istället för teaching. En skola där how to filmer är en viktig del av lärandet. En skola där elevernas intressen används som bas för lärandet. En skola med elever som av olika skäl valt att inte gå i skolan. Någon som orkat bry sig på allvar om dessa barn som skolan oftast inte klarat av.

Vid besöket var en grupp av intresserade lärare, skolledare mm från Sverige med. Jag och min rektor föreläste också. Svårt och stort för mig. Jean och hennes team har varit och besökt oss på vår skola vid två tillfällen och då tittat på ett av projekten som jag är en del i, ett samarbete med Notschool: In2ition på Almåsskolan-Elever som zappar skolan. Hon är intresserad av vår modell, som inte är online utan mer har skolan som bas, även om den bygger på IKT och intressen som grund för inlärning och motivation. Ett positivt förhållningssätt och coaching är också viktiga inslag. Vi vill absolut få lov att göra den ännu mer online och halvdistans. Vi ser den som en möjlig väg mot Almås 2.0.
En fantastisk om än tröttande resa! Jag tror att jag har sett en glimt av hur framtidens skolan kan se ut.....Den är klart mer Notschool än idag, bygger mer på möjligheter, motivation och intressen som redskap vid inlärning. En sådan skola som jag vill arbeta på! En sådan skola som jag vill ha mina barn på!

Direkt när ja kom hem besökte jag vår kommuns nya utvecklingsenhetschef, full av iver berättade jag för honom om hur jag ser på vad som behövs i vår kommun för att skapa en skola 2.0. Jag blev lyssnad på och fick kloka tankar och frågor.

Nu har jag verkligen varit utanför trygghetszonen en period. Det gjorde att jag inte skrivit så flitigt i min blogg på ett tag. Tid för eftertanke.........

tisdag 22 september 2009

Föreläsning för rektorer i Stockholm



Idag har jag varit med min rektor i Stockholm och föreläst för rektorer som skulle starta upp sin PIM-fortbildning. Vi var ditbjudna som inspiratörer och berättade om hur vi använder IT i alla möjliga och omöjliga sammanhang för att leda vår skola. Leda med IT alltså.

I det här uppdraget var jag med som utvecklingsledare. En utvecklingsledare kommer inte att klara sina uppdrag framåt utan ITteknik, anser jag. Vilka möjligheter vi kan skapa. Coachande frågor som för skolor framåt-uppåt.Jag har turen att arbeta på en skola med extremt IT-kunnig och intresserad rektor. Hur skulle livet som lärare vara för mig med en rektor som inte kunde eller ville ha mycket IT på skolan?

På tåget träffade jag en av mina vänner, som arbetar som inspektör på skolverket och hon sa att hon är oroad över hur gammalmodig och oinspirerande undervisning hon ofta möter. Det går långsamt, långsamt framåt när det gäller IT/Media i undervisning. Hon och jag började med film/filmskapande i undervisningen för 15 år sedan.

Mitt tips till alla modiga rektorer:
Se till att anställa IT-pedagoger fort/ De kommer att bli en bristvara.
Utbilda dem till ITcoacher och sätt fart! Uppåt-Framåt!


Vilken skola behöver inte göra gigantiska satsningar på fortbildning av personal och ibland även av elever när det gäller IT, web 2.0, Media, mobil mm.?
Frågorna ovan kan hjälpa till att ta fram din handlingsplan för vad du vill/behöver bli bättre på när det gäller IT i skolan.

måndag 14 september 2009

Skapande skola: Digital produktion i Mölndal

Hur gör man för att inte vissna som ITpedagog? Vem ska inspirera oss? Egen påfyllning är viktig och nödvändig för att aldrig ge upp och för att framtidssäkra oss. Själv läser jag andra ITbloggare och lär mig massor och inser att hela Sverige har lärare utspridda som är på väg, på väg mot en ny skola. Jag ingår också i olika nätverk, ett fysiskt exempel är Datorn i utbildning. På deras möten går jag för att träffa likasinnade och dela och få.

Communitys kan heller inte underskattas. I början på sommaren träffade jag två väldigt duktiga data/film/musikkillar Pär Holmertz och Anders Eriksson samt en rektor för kulturskolan Andrine Bendixen Mangs via facebook. Ja just det via facebook. Vi kände alla till varandras existens efter ett gemensamt besök på Bettmässan och skolor i London. Vi visste att vi alla hade samma grundsyn om vad estetiska lärprocesser och digitalt skapande betyder för våra elever. De jobbar annars på Gymnasiet, Kulturskolan och jag i grundskolan De frågade mig om jag ville vara med om ett samarbete runt Skapande skola för grundskolan. Mölndals idé är Digital produktion. Om jag ville?? Efter första mötet som varade några timmar insåg jag att det här var själsfränder-ge och få. Idéerna haglade, liksom skratten och möjlighetstänket. Timmarna flög fram och vi fortsatte träffas.

Vi beslutade oss för att presentera projektet för våra rektorer i Mölndal och låta dem få en liten workshop i början på augusti. De fick en föreläsning om vad man kan göra digitalt i skolan och web 2.0, hur man kan lära sig att spela via youtube demonstrerades av elev, de fick se how tofilm och lära sig hur man viker en T-shirt. Sedan fick de göra Podcasts med hjälp av elever. Vill du se hur det blev? Kolla:
Skapande skola i Mölndal Fortsättningen kommer att bli föreläsningar och workshops för lärare och workshops för elever. Tänk om alla pedagoger som jobbar åt det här hållet fanns på en och samma skola, eller på den plats som skulle främja det informella lärandet och låta individen växa och göra mer av det den ville och hade talang för. Vad skulle hända då? Är allt möjligt? Skulle jag sätta mina barn i den skolan eller den vi har nu?

fredag 11 september 2009

Eleverna visar vägen...



Ännu en underbar vecka när jag har fått jobba som jag vill, med den utrustningen jag behöver. Hade ett mediapass med vår IT/mediaprofilklass idag, en 7a. De gör en POD för att presentera sig för mig, berätta om sina intressen, pröva på olika program och tala om vad de vill arbeta med. Två av killarna frågade om vi inte hade ngt bättre bildredigeringsprogram som Gimp(gratisprogram) eller liknande. Jag laddade ner det till deras dator och sa att jag inte kan så mkt om Gimp. Ni kanske kan visa mig och de andra i klassen hur Gimp fungerar. Då sa en av dem:"Camilla jag kan visa dig hur Gimp fungerar, eller du förresten jag kan göra en how to gimp-video istället. Brukar göra sådana filmer hemma. Har flera bra program." Med det han säger avslöjar han också att han har goda kunskaper om Youtube, filmredigering mm. Då insåg jag återigen vilket hinder skolan är för inlärning emellanåt. Dessa underbara kreativa ungar! Lyckliga jag som är lärare och bara lär mig mer för varje dag.

måndag 7 september 2009

Nedslag en måndag på jobbet. POD med 8a.


Börjar med ett pass i svenska i min 8a, en klass som är ny för det här läsåret för mig. De håller på med poddar. Idag hade jag gjort ett papper för att de skulle tänka till lite runt sin lärandeprocess. Hur långt har ni kommit med er berättarröst? Är ni nöjda med det ni har presterat så här långt? Är det ngt som behöver förbättras? Har ni gjort en intresseväckande inledning? Hänger början ihop med slutet. Förstärkande bilder? Musik? Hur behöver ni lägga upp arbetet resten av veckan, för att vara klara till deadline? Den här typen av hjälp på vägen har jag märkt är extra viktig vid uppgifter där estetiska lärprocesser är involverade. Fria arbetssätt behöver klara strukturer, kan man säga. Klasser där man inte har arbetat så här är ganska ovana vid reflekternade runt sin process-ngt jag tror i sig är viktigt vid lärande. Att bli medveten om sin process-kunna välja att ta tag i den och sätta mål för sitt arbete. Coaching igen alltså! Vad jag också har märkt genom åren med arbeten av den här typen är att
nästan alla elever kör fast lite mitt i arbetet-de tappar tron på att det ska bli ngt av det de först var så taggade av. Då gäller det att ha is i magen, komma över hinder, ev med extra inspiration i form av extra exempel. Sedan är det bara att vänta till den stora roliga publiceringen. Då växer eleverna verkligen.

fredag 4 september 2009

Boknörd eller inte?

Läsa är som godis, man vill bara ha mer. Enklaste formen av tidsfördriv-alla kategorier som jag ser det. Hur förtjust jag än är i IT, så är det fortfarande speciellt för mig att öppna en bok och efter en kort stund vara i en helt annan fantasivärld. Min tolkning av boken är bara min.


torsdag 3 september 2009

I did IT my way


Äntligen! Många är vi lärare i Sverige som har kämpat i motvind, men med stark övertygelse om att IT är här för att revolutionera begreppet skola. Nu verkar det som vi får stöd uppifrån också. Läste
IT-Mamman idag och hon skriver: "Skolverket har på regeringens uppdrag tagit reda på hur det ser ut när det gäller IT-användningen inom förskola, skola och vuxenutbildning. Utifrån detta har de nu kommit med förslag på vilka insatser som bör göras inom området. För det behöver göras en hel del. Skolverket bedömer nämligen att informationsteknikens möjligheter bör utnyttjas mer effektivt." Allt finns i en rapport på skolverkets hemsida.
Varför videon ovanför? Jo för att Robbie Williams sjunger: I did IT my way. Enligt hörsägen ska en av hans visioner varit att någon gång sjunga på Royal Albert Hall. Visioner är inte omöjliga att nå. I did IT my way, är en del av min vision att alla elever och lärare ser IT som världens mest optimala lärobok. Ett skapande instrument som aldrig haft något motstycke. Vill du se, höra eller göra? Vilken lärobok eller lärare kan ensam leva upp till det?

onsdag 2 september 2009

Lärarmillan på uppgradering
















Bilden med ord gjorde jag på http://www.wordle.net/.
Kraftfulla ord/ Kraftfulla tankar, som leder mig framåt. Jag var på kurs igår: Mental träning/ Mindfulness hos Gregor Schill som har http://www.schillcoaching.se/, som jag för övrigt varmt kan rekommendera . Jag skapade en vision: Lärarmillan 2.0, en uppgraderad variant av mig själv. Är det möjligt? Tror jag på riktigt att det är möjligt. Ja, jag går målmedvetet mot en inspirerande Lärarmillan 2.0, det finns inget att förlora på det. Med tanke på hur lycklig jag blev av att arbeta med min vision av mig, insåg jag samtidigt att det är just det som ännu mer behöver göras för elever och lärare. Lärare såväl som elever behöver mål och mening för att inte bli BOREDOUT i skolan. Skapa nya visioner
och få andra resultat än idag och på köpet: Stjärnglans i ögonen igen.

måndag 31 augusti 2009

Allt är möjligt

Allt skapas två gånger-först i fantasin och sedan i verkligheten.

Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi.
Astrid Lindgren

Flera olika citat som uttrycker ungefär liknande tankar. Om det är så, kan man kanske förstå varför estetiska lärprocesser är viktiga i skolan. Hur utvecklar man barns förmåga att fantisera och drömma? Vad hämmar den förmågan? För mig är det självklart att lust är en viktig faktor vid inlärning. Det blir allt lättare att tillfredsställa olika elevers behov med hjälp av digitala arbetssätt och bärbara datorer. Sedan jag började intressera mig alltmer för coaching som förhållningssätt till mina elever och till mitt eget liv, har detta blivit alltmer sant för mig. Tanken måste komma från individen om den ska ta till vara den egna potentialen och leda till ökad motivation. En tanke föds och vips så börjar man att realisera tanken. Nästan lite magi. Tänk stort och få stora resultat. Hur stämmer det med knapphetstänkandet som ofta finns i skolan. Hur kan vi lärare börja att drömma och tänka så att lärande blir något mycket vidare än det är idag? Hur tänker vi att skolan ska se ut? För så kommer den att se ut. Snart. Jag tänker mig att.....




lördag 29 augusti 2009

Scrapblog



Var tvungen att visa familjens söta lilla nytillskott när jag testade lite bildredigering. En sajt som många elever kommer att gilla....

Lördag efter tre tuffa uppstartsveckor.

Vilken turbostart det blev efter sommarlovet. Tre späckade veckor. Föreläsning i Bergsjön för lärare som alla hade egen bärbar dator. Jag, lilla jag var där för att föreläsa om hur jag/vi på min skola använt IT/media i undervisningen under många år på olika sätt i olika ämnen. Estetiska lärprocesser, digitalt berättande och lite web 2.0. Tillbaka på min skola-förberedelser. Ny föreläsning fortbildning av rektorer i Mölndal: Skapande skola och Digital Produktion tillsammans med två Mac- och filmgalna och duktiga killar. Därefter två veckor med elever och äntligen med väl fungerande bärbara datorer i vagn, trådlöst nätverk, kameror och projektor i klassrummet hela tiden. Nu kan jag alltmer som pedagog vara lugn i den miljön. Eftersom jag bytt från PC till Mac är det en del trösklar att ta mig över, men efter mötena med eleverna är jag alltmer lugn-de hade inga problem med övergången alls. Vi gör just nu presentationspod och målpod i svenska. Jag vill testa digitala varianter där eleverna funderar runt sina mål i mina ämnen. Är just nu lite insnöad på coaching och funderar på hur POD mm kan användas i det arbetet. Jag ser hur de samarbetar, får bra diskussioner om regler i klassrummet vid visning, lär känna de nya grupperna lättare än om de bara skriver och får också veta lite om vad de anser att de gjorde förra läsåret. Stämningen är super. Tänk att jag jobbat i tre veckor nu. Årets motto är: SJÄLVDISCIPLIN och MOD.